Welkom

Welkom op mijn blog over overwinteren in Spanje en Portugal.

In 2017 hebben we niet overwinterd. We zijn op 10 maart wel naar Portugal gegaan voor een camperreis door Midden en Noord Portugal

Camperen doen we al jaren (zie mijn andere site) maar in de winter op stap gaan dat kwartje wilde maar niet vallen. Te bang dat we ons zouden vervelen, dat de sfeer in de winter ons niet zou bevallen, en ga zo maar door. Je weet altijd van alles te bedenken aan smoezen. Totdat we beseften “probeer het eens” en kijk of je het wat vindt. En zo vertrokken we 11 januari 2014 voor onze eerste winterreis. Overwinteren wil ik het gewoon niet noemen, het werd gewoon een hele leuke reis in de winter. Ons doel was Portugal en de reis staat op dit blog beschreven. We hebben genoten van de blauwe luchten en frisse lucht aan de kust. Alle camperaars die we tegen kwamen en die al jaren ervaring hadden verzekerden ons, dat het die winter veel kouder was in Portugal dan andere jaren, maar wij hadden geen vergelijk en wij vonden het ook met 16 graden en een zonnetje gewoon super weer. We waren heel veel buiten en de camperdeur  stond van 10.00 tot 15.30 meestal open. Kortom het is ons uitstekend bevallen. De winter van 2015 gingen we weer en nu eerst naar Spanje. En ook zo in 2016.

Op augustus 2016 vragen wij onszelf af of we weer een keer in de winter naar het zuiden zullen gaan. Het ziet ernaar uit dat we dat niet gaan doen maar je weet nooit of we in januari 2017 toch de kriebels krijgen. Ons grootste bezwaar is het feit dat de camperplaatsen vaak vol zitten met camperaars die drie tot zes maanden op plek blijven. Wij hebben onze camper om te trekken en vinden het dan ook moeilijk om geconfronteerd te worden met camperplaatsen die vol zitten met overwinteraars. Het vrije gevoel is er dan af. (Overigens ook de campings zitten vol) en wij redden het niet met alleen gedoogplaatsen.

We moeten in alle eerlijkheid zeggen dat in de winter thuis blijven ook niet alles is en dat bedenken we eind januari 2017. Voordeel: de winter is een sociaal seizoen. We kunnen bridgen, op visite gaan, naar theater gaan enz. maar op deze koude zondag hebben we toch heimwee naar het zuiden. We hebben dan ook besloten om het voorjaar maar te gaan opzoeken. In maart kan het nog zo tegenvallen in Nederland. Een goede beslissing, we hebben genoten in Midden en Noord Portugal van een een vroege lente. Maart 2018 gaan we weer de vroege lente opzoeken.

Marianne en Gradus Voskamp

IMG_1753

44 reacties op Welkom

 1. Gert jan Braam zegt:

  Willen wij ook zo graag /Maar geen ervaring en te bang…
  Gr,Gert jan en Anja Braam
  Hond Ninthe…..

  • Marieke zegt:

   ik wil het avontuur ook aan gaan, alleen met mijn hond, tja hier ook onzekerheid en angst, maar wil het wel gaan doen.

   Groetjes Marieke en Hond Kelly

   • Toin zegt:

    En Marieke en Kelly, al onderweg, ik ga half december met míjn hoe sherpa, twee jaar geleden met een vw T 4, nu met een grotere vw Lt karmann

   • Erica zegt:

    Gewoon doen. Ik ben ook alleen en een maand geleden een grotere camper gekocht. Ik ga vanaf 2004 met de camper naar Spanje of Portugal, overwinteren.

 2. Simon zegt:

  Wij vertrekken 6 december richting Spanje voor 2 maanden. Voor de eerste keer en zijn erg benieuwd.

  • hans Blokker zegt:

   Wij zij voor de vijfde keer naar Spanje en Portugal geweest. En rijden per dag niet meer dan 200 á 225 km per dag en maken van te voren een route door Belgie, Frankrijk, Spanje en Portugal en weer terug.
   We staan dan op zowel campings als camper plaatsen in die landen
   Met groet de familie H.Blokker.

   • Zijn wij eenmaal in Noord Spanje dan maken we per dag ook niet veel kilometers maar de heenreis doen we graag in drie dagen. Heel goed te doen. We stoppen om ongeveer half vier.

   • fred prater zegt:

    Een goedemiddag, ga voor het eerst naar portugal en zou graag uw route met camperplekken willen weten. Hoop dat dit mogelijk is. Voor nu nog een prettige dag verder.

    fred

 3. g j braam zegt:

  Wij ook ,,hou ons op de hoogte ..wens jullie een fijne vakantie ..

 4. Ria zegt:

  Wij vertrekken zondag 28 december voor 3 maanden naar Spanje en Portugal onze eerste grote reis met de camper die we pas sinds eind maart in ons bezit hebben. Het zal ons benieuwen…….

 5. Willy zegt:

  De planning voor 2015 (najaar)is inmiddels gestart. Hebben Spanje al met de moto bezocht maar vermits de vrouw in mei met pensioen gaat en wij ondertussen een Camper (Hymer544) aangeschaft hebben een poging wagen. Zullen zeker op je blog terugvallen voor aanvullende info. .Alvast bedankt.
  Willy & Greta.

  • g j braam zegt:

   Hou ons op de hoogte ,hoe het jullie gaat ,,Zijn zeer benieuwt …willen zelf ook wel maar moet een drempel over …komt nog wel ……

  • Els & Andre zegt:

   Jee, lijkt wel of de meeste hier voor het eerst richting het (zonnige ?) Zuiden afreizen in de winterperiode, wij sluiten ons daar ook bij aan, ja inderdaad ook voor het eerst en tegen die tijd net met pensioen en met een camper die een half jaartje in ons bezit is ( Hymer CL674). Wie weet komen we elkaar wel allemaal tegen, een mooie tijd gewenst in ieder geval.
   Els & Andre

 6. Bob Schaap zegt:

  Wij denken er zelf ook over na maar we zijn toch nog wat terughoudend. Maar ik lees dat jullie het heerlijk naar jullie zin hebben gehad. Misschien toch maar weer overwegen.

 7. Toos zegt:

  zo is het bij ons jaren geleden begonnen, totdat we in de buurt van Vila Nova de Milfontes een mooi huis vonden wat betaalbaar was en daar hebben we nu bijna 20 jaar in gewoond. Ik ben in die jaren steeds meer van Portugal en de Portugezen gaan houden.Nogmaals mooi verhaal. Kijk ook eens op montedasrosas.com.

 8. ad zegt:

  willen in januari met de caravan richting Algarve. Horen veel goede ervaringen. Alleen om de pakweg, 400 km een camping vinden is nog een hele klus. Is er iemand die zo een lijstje kan sturen? Bijvoorbaat dank

 9. Blankespoor zegt:

  Wij willen ook graag deze stap wagen maar durven niet alleen

 10. jan en marrie zegt:

  Mooie blog krijgen er weerzin in misschien tot ziens.gr.marrie en jan uit Meppel

 11. Harry en Adrie Veldman Hoogeveen zegt:

  Wij gaan tot nu altijd in het voorseizoen (april,mei,juni) en het naseizoen (september,oktober) met de camper naar Spanje. Op zich bevalt ons dat prima maar ik zou zelf wel wat langer willen om in ieder geval de winterperiode in Nederland wat korter te maken maar mijn vrouw is daar nog niet zo’n voorstander van. We zijn er dus onderling nog niet. Misschien heeft iemand nog goede suggesties voor ons.

 12. Gisteren besloten dat ik op 3 januari naar Portugal vertrek in mijn oude FFB570 samen met de 2 honden. Nog wel koudwatervrees, de eerste keer, spannend. Al een paar maanden thuis met burn-out en ik moet toch echt even helemaal terug naar af.
  De meeste inspiratie heb ik gekregen van deze blog, mijn dank is groot, de
  Als er nog mensen zijn die goede reistips hebben (zoals route en of winterbanden nodig zijn) dan hoor ik dat heel graag.

 13. Jannie strieker vispoort 1-2 in Kampen zegt:

  Leuk al die reacties .Wij willen in februari een campertocht maken voor de eerste keer heeft iemand nog tips voor ons .Wat betreft de de route en camperplaatsen misschien met nog een paar campers want een reis met een groot aantal campers vinden wij niet zo prettig! Hoor graag van jullie.

 14. Anja en Jacob zegt:

  Wat een mooie verhalen en dito foto’s. Zij er ook routekaarten beschikbaar van de Portugal en Spanje reizen van 2015, 2015 en 2016?

 15. Anna zegt:

  Hoi marrianne en Gradus,

  Wat gaaf dat jullie de smoezen opzij hebben geschoven én het gewoon hebben gedaan!
  Ik zit er aantekeningen denken om vNaf de zomer een tijd in een camper in Spanje te gaan wonen, ook in de winter. Weten jullie wat de gemiddelde kosten op een camping zijn en of wild parkeren gemakkelijk gaat? Hoe deden jullie het op zulk soort momenten met electra, douche én toilet?
  Groeten Anna

  • H. Blokker zegt:

   Wijzijn vanaf 12 januari 2016 totoen met 28 maart 2016 via Belgie, Frankrijk, Spanje naar Portugal gereden en hebben zowel op campings als op camperplaatsen gestaan.
   De campings waren gemiddeld 17.00 euro per nacht en de campingplaatsen zijn vanaf 0.00 tot 10.00 á 12.00 euro per nacht.
   In onze camper hebben we constant 220 volt via omvormer, douche en toilet.
   Wij hebben totaal 6740 kilometer gereden en hebben op ongeveer op drie en dertig camperplaatsen gestaan en de rest op campings.
   Gaan eind augustus 2016 richting Kroatie.

   Met groet Fam. Blokker.

 16. Henk van Rijswijk zegt:

  LS,
  Ik heb maar 1 opmerking voor alle overwinteraars.
  Meestal zijn wij wat ouder en meer bevattelijk voor allerlei lichamelijke problemen.
  Dat geeft erg veel ellende als je niet oplet waar je gaat staan.
  bv. Afgelopen jaar 2015/2016 stonden wij op een camping aan de kust en daar zijn 3 mannen afgevoerd naar het ziekenhuis met een hartprobleem en 1 met een hersenbloeding.
  Dit waren alleen de ernstige gevallen.
  Het dichts bijzijnde grote (goede) ziekenhuis lag 85 km. verderop en als je dan op bezoek wilt, dan is dat een groot probleem. De meeste vrouwen/partners kunnen of durven niet met een camper te rijden of er staat net een kooktentje, aanhangwagentje in de weg.
  Dus moet er een buurvrouw/man mee met hun auto. Dan gaat meestal wel goed, maar na enkele keren heen en weer rijden, vinden die dat ook niet zo leuk meer, want het is niet alleen heen en weer rijden, maar zit je daar ook maar zo enkele uren te wachten.
  Denk daar ook eens goed over na als je ergens langere tijd gaat staan.
  mvg
  Fam v Rijswijk

 17. sonja peeters zegt:

  Hoi marrianne en gradius
  We willen in september dus volgende maand.
  Maar portogal ga met de camper.
  Maar we zitten er mee .
  Kun jè nu ook zonder de tol wegen maar portugal
  en dan zo maar de algave .
  Gr sonja

  • Ja hoor Sonja, je kunt makkelijk tolvrij naar Portugal rijden, het kost alleen veel meer tijd.

   • sonja peeters zegt:

    Is het dan zo als je maar zuiden van Frankrijk rij
    Kunnen we daar voor al af.
    En nog een vaag als je nu wel over die snelweg
    Rij Hoe zit het met dat tol is dat een bakje of een
    briefje dat je moet kopen .
    En hoeveel sta daar op.
    Of kun je het zelf bepalen hoe veel.
    Gr sonja

   • Erica zegt:

    Dit is niet helemaal juist, want de nieuwe weg beginnend bij Villa Real en dan door de Algarve kost behoorlijk wat.

   • Maar waarom zou je die weg rijden? Je kan bij Villa Real toch ook kiezen voor de andere weg zonder tol.

  • Hans zegt:

   Je kan via http://www.campercontact zelf een hele route uitzetten vanuit Nederland,Belgie,Frankrijk, Spanje en portugal en ook nog terug.
   Wij zijn nu dit jaar voor de zesde keer naar Portugal geweest en rijden iedere keer een andere route.
   Gaan nu richting de Balkan en in 2017 weer naar Portugal.
   Met groet Fam. BLOKKER.

   • sonja peeters zegt:

    Ok bedankt 😀.
    Maar kun u een routo Door mailen.
    Waar geen tol is.
    Alvast bedankt.
    We moeten van uit belgie.
    Mvg sonja

   • Hans zegt:

    Wij maken iedere keer een nieuwe route en gaan de volgende keer weer opnieuw zoeken via de N wegen in Belgie, Frankrijk, spanje en portugal.
    Kijken dan welke camperplaatsen en/of campings dan open zijn.
    Met groet Fam Blokker.

 18. Boxstra zegt:

  We begrepen uit je blog dat het in Portugal in het winterseizoen op de campings en CP overvol is !
  Wij willen komend voorjaar eind maart / begin april naar Portugal gaan en eind mei weer thuis !

  Vraag : is de ergste drukte dan voorbij ? Of kunnen we dan nog steeds volle campings verwachten ??

  • Hans zegt:

   Het is juist in deze maanden januarie, februari en maart stiller dan in de zomer.
   Echter het wordt steeds drukker omdat er ook steeds meer campers in europa bij komen.
   Wij staan zowel op camperplaatsen als op campings die het gehele jaar open zijn.en maken ook iedere keer een totaal andere route heen en terug. Met groet Fam. BLOKKER

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s