2018 voorjaar Spanje

Klikken op onderstreepte woorden geeft meer informatie

10 maart 2018

We gaan het deze reis, tegen onze gewoonte in, anders aanpakken. Twee keer zijn we de Spaanse kust langzaam afgezakt maar nu willen we de provincie Murcia wat meer gaan ontdekken. Dat betekent wat sneller naar beneden en tijd nemen voor de terugweg. De volgende route gereden.

Pont-a-Mousson           536 km

fullsizeoutput_405.jpeg

Beausemblant.              496 km

Peralada                         444 km

Peniscola                       359 km geen plaats dus naar parking Els Daus

Valldigna                      216 km

El Campello                  119 km en hier willen we een paar dagen lekker bijkomen. Fietsen en lopen, lezen in de zon, kortom een beetje luieren. Daarna een beetje zwerven.

In drie dagen Frankrijk door gecrosst en maandag 12 maart aangekomen in Spanje en overnacht in Peralada.

fullsizeoutput_40b

Een leuk plekje bleek de volgende dag en het vakantiegevoel was er meteen. Gezellige wandeling door het mooie dorpje gemaakt voordat we verder reden naar Peñíscola.

fullsizeoutput_412.jpeg

Het weer was goed in Peniscola dus een fijne wandeling langs de boulevard gemaakt. De volgende morgen ben ik in alle vroegte naar het schiereiland gelopen.

Woensdag gereden naar Simat de la Valldigna waar we overnacht hebben op de gedoogplaats vlak bij het mooie klooster.

fullsizeoutput_407

De namiddag lekker op een terrasje gezeten.

Donderdag 15 maart rijden via de bergen naar de CP El Campello beach waar we voor de zekerheid gereserveerd hadden. Mooie weg maar oh wat was het koud daarboven.

fullsizeoutput_414

Goed dat we gereserveerd hebben want het is druk in deze regio en ook deze plek was verder vol. Wat we nog nooit gedaan hebben hebben we nu wel gedaan: twee camperplaatsen gereserveerd voor de komende twee weken. Daarvoor heb ik wel zes mails moeten sturen om plaats te vinden, niet te geloven en het bevalt ons helemaal niet.

16 maart : een keuteldag, eerst een flinke wandeling gemaakt, verder relaxen, lezen. ‘S middags op de fiets naar het dorp voor de boodschappen.

17 maart. Langs de boulevard, waar we dicht bij zitten, loopt een tram van Denia naar Alicante. Wij gaan vandaag naar Alicante en stappen uit bij de overdekte Mercado. Altijd weer leuk om te zien welke bijzonderheden de markt heeft. Groentes en vis is wel leuk maar de vleesafdelingen minder. Geitenkoppen MET tandjes , allerlei orgaanvlees en kleine konijntjes.

IMG_7284.JPG

Het is koud in Alicante maar we gaan toch buiten, in een van de smalle straatjes, eten.

fullsizeoutput_415

18 maart Vandaag nemen we de tram de andere kant op richting Benidorm en stappen uit in Vila Joiosa . Bekend om zijn gekleurde huizen langs de rivier Amadorio. Erg leuk om door die gekleurde wijk te dwalen. Een plaats naar mij hart. Als je er in de buurt bent, beslist gaan kijken.

Boulevard (bij de italiaan koffie met overheerlijke worteltaart) ook gezellig om op een terrasje te zitten. Ons tramkaartje loopt tot Benidorm waar dit weekend de Fallas festiviteiten zijn. Drie wijken maken beelden die op 19 maart verbrand worden.

fullsizeoutput_420

Benidorm is druk, veel schreeuwende winkeltjes , veel terrasjes met harde muziek, niet wat wij leuk vinden. In de tram zaten we met Denen en die vonden Benidorm geweldig!

fullsizeoutput_2df.jpeg

We staan al zes dagen op de cp in Huerta. Langer dan we van plan waren. Drie keer naar Murcia gefietst. Voor de oude stad. We komen altijd weer graag in deze stad, er heerst een fijne sfeer.

fullsizeoutput_5c8

Voor de grote markt op donderdag in de straat bij het ziekenhuis.

fullsizeoutput_5e1

En voor het Museo Salzillo, voor Spanje een heel belangrijk museum. Hier worden de houten processiebeelden ten toon gesteld die gemaakt zijn door Francisco Salzillo (1717-1783). Vaak gemaakt in opdracht van de broederschappen voor de semana santa processie.

img_6678

De foto is gemaakt van een tv scherm want fotograferen was streng verboden. Om te laten zien hoe groot die beelden zijn.

Op de terugweg zagen we in Parc de Jardin kinderen in (school) groepen in feestelijke kleding en dat had vast ook met Pasen te maken.

fullsizeoutput_2e8

23 maart een vervelende ervaring. ‘S avonds kregen we een mailtje van cp S en S sleep in Cuesta Blanca dat ze de door ons gereserveerde plek voor 24 maart aan iemand anders hadden gegeven omdat ze niets meer van ons gehoord hadden. Ze zouden die ochtend een mail hebben gestuurd. Wij hebben die mail nooit ontvangen en ik geloof niet in verzonden mails die niet aankomen. Jammer want we waren er graag naar toe gegaan. Gelukkig konden we nog blijven in het mooie Huerta.

fullsizeoutput_5c6

Zondagmorgen uitgekeken naar Picaduiven. Geen grote groep (zie verslag 2015) dit keer maar toch weer leuk om te zien. Daarna naar een leuke kleine markt vlakbij de camping waar Gradus genoot van een bordje met allerlei vissoorten voor 2,50!

Het in deze streek erg druk en dat beperkt ons in de vrijheid om te dwalen met de camper. Alle cp’s en campings vol. Het zou zo maar kunnen dat we hier maar blijven tot na de Pasen.

Het was weer een keer zover, ofwel Gradus had een dokter nodig . Liep al vijf dagen met een dik oog, bacteriële ontsteking. Antibiotica en oogdruppels moeten het gaan oplossen. Bezoek aan een ziekenhuis in Spanje is een belevenis apart. Hoe anders gaat het hier toe. De dokter zit achter een gordijntje en de mensen kijken gerust naar binnen of er wel een patiënt zit.

We staan nu acht dagen in Huerta en met veel plezier maar morgen trekken we verder. Dankzij telefoontjes van onze beheerder naar de beheerder van Cartagena. We gaan naar Cartagena omdat vooral ik toch graag een processie wil zien. Donderdag is de stille processie en volgens kenners de meest indrukwekkende.

fullsizeoutput_42b.jpeg

 

fullsizeoutput_5cb

 

Ik ben met Wieke op dinsdag avond naar de militaire processie geweest.

Dit gigantische ding is helemaal opgemaakt met witte bloemen. De mannen die het droegen hebben het zwaar, vooral daar waar zij een bocht om moeten. Dit moet heel voorzichtig en met aangepaste stapjes en begeleid gebeuren.

fullsizeoutput_5cc.jpeg

Maar éen processie vond ik wel mooi. Al die dicht op elkaar gepakte mensen. Daar krijg ik het benauwd van. Blij dat ik de weg eruit weer kon vinden.
Cartagena  is een mooie stad. We waren er al eerder maar hebben er weer van genoten. Let vooral op de mooie balkonnetjes aan de huizen.

fullsizeoutput_5cd.jpeg

Donderdag de Via Verde die loopt van Dolores naar Totana, voor een stuk, gefietst. Echt helemaal niets aan. De “verde” was ver te zoeken. Zal verderop ongetwijfeld mooier worden maar dit pad was na 10 km nog foei lelijk. Via Verdes zijn fietsroute over oude spoorbaantrajecten.

 

Vlak bij de cp staat een leegstaand landhuis met een enorm stuk grond erom heen. Samen met Wieke (trekken we al een paar dagen gezellig mee op) een kijkje wezen nemen. Moet ooit prachtig zijn geweest. Nu totaal vervallen.

Na Cartagena rijden we naar een favoriet plekje. Wel druk want de Spanjaarden zijn vrij. Het waait behoorlijk. De Paasdagen hebben we doorgebracht in Cabo de Palos.

fullsizeoutput_5d0

Het was toch erg gezellig met al die Spanjaarden om je heen. Veel gelopen, oa rond de vuurtoren,  en veel op terrasjes gezeten. Gradus heeft een nieuw favoriet drankje: cortado. Een klein glaasje koffie met een spatje melk. Eerste paasdag chique gegeten aan de boulevard en we werden niet teleurgesteld. Ik vond dat ik de beste keus had. Niet te evenaren garnalen cocktail en dan merzula (heek). De hondjes van Wieke onder de tafel.

 

Twee dagen naar Totana geweest, ligt ongeveer 55 km het binnenland in. Genoeg ruimte, fietsen en wandelen. Daarna toch maar weer naar zee. Mooie gedoogplekje bij Punta de Calnegre. Superstil en direct aan zee.

fullsizeoutput_5d1.jpeg

5 april naar Aguilas naar cp Anibal via een mooie weg door de heuvels. Goed verzorgd terrein en van alle gemakken voorzien maar omringd door bebouwing en de doorgaande weg. Het beviel ons niet, wel een ideale plek om bij de naastgelegen benzinepomp je camper te wassen en vooral: je zonnepanelen schoon te spuiten. Wij zijn niet ver doorgereden naar Pulpí waar we “gedoogd” staan aan zee. Vanmiddag een fantastisch lekker sangria op een terras gedronken.

img_7137

Twee mooie dagen in Pulpí, lekker gelopen, en vervolgens naar Gabo de Gata om vanuit de vogelkijkhutten de flamingo’s te bewonderen. Doorgereden naar Almería omdat ik dacht dat daar een mooie plek in de jachthaven was. Helaas ik was in de war met Almelimar. Zo kwamen we terecht op een camping in een kleine baai. Daar hebben we heerlijk in de zon gegeten. Onze vleesjes en die van Wieke samen gegrild en een lekkere Cava erbij gedronken. Onderweg kwamen we nog behoorlijk in de problemen, namen een verkeerde weg en kwamen op een weggetje terecht waar we echt niet hoorden te rijden. Een Spanjaard adviseerde om via het strand te rijden maar dan weet hij toch echt niet hoe zwaar een camper is. Stapvoets verder gereden en wat een opluchting als je er dan weer uit bent.

Vandaag 9 april weer de weg richting het Noorden genomen en afscheid moeten nemen van Wieke. We hebben leuke dagen gehad samen!

Van Almería de weg door het enige stukje woestijn in Europa genomen. Hier vind je nog filmstudio’s waar in het verleden de western films werden opgenomen.

IMG_7572.JPG

Omdat het bewolkt en koud was maar vast een stuk doorgereden naar cp Narejos . Veeeeeel wind maar de surfers waren er blij mee. Huizenhoge sprongen werden er gemaakt. De cp is strak van opzet en aanvankelijk niet enthousiast maar we bleven toch drie nachten, aten heerlijk in het bijbehorende restaurant en zullen er terug komen indien in de buurt.

fullsizeoutput_5d5

Deze week hebben we te maken met wat minder weer en heel harde wind. Twee plezierige dagen in La Narejos gestaan. CP ligt vlak bij vliegveld maar hinderde ons niet. Oefening formatievliegen vonden wij eerder spannend en een leuk extraatje dan hinderlijk.

fullsizeoutput_5da

De boulevard loopt helemaal door tot Alcázares.

11 april de ochtend brengen we nog door met een fijne wandeling langs de boulevard, we zijn op de terugweg en vandaag wat meer kilometers maar wel leuke dingen doen. Eerst nog even naar het dorpje met de vele steigers gereden en daarna naar Gualdamar . Camping Majal had geen plek voor een nacht. Niet zo erg want we zagen meteen al zaken die we helemaal niet leuk vinden. Was niet zo makkelijk een plekje te vinden en zo kwamen we terecht bij cp 55749 uit campercontact. Leuk plekje mooi rustig. Bij een Nederlander zonder vergunning maar volgens de Spaanse wet mogen er 5 “vrienden” staan.

Het is 163 km naar El Castell de Guadelest, een hooggelegen dorpje. Aanvankelijk een drukke weg, weer langs Benidorm maar eenmaal voorbij La Nucia wordt het een rustige, goed te rijden weg.

fullsizeoutput_5db

IMG_7230

We hadden kunnen overnachten op de parkeerplaats daar, maar dom genoeg zijn we weer naar de kust gereden en hadden daar weer moeite een plek te vinden.  Zo komen we terecht op camper-camping los Torres. Een nieuw fenomeen. Ziet er allemaal keurig uit maar het heeft geen sfeer.

13 april, voor de derde keer staan we op cp Marina in El Saler, een klein dorp bij Valencia. Je kan van hier makkelijk de stad bereiken per bus of per fiets. Wij nemen de fiets en komen dan eerst langs die prachtige moderne witte gebouwen. De architectuur van de stad van Kunst en Wetenschap is indrukwekkend en voor de derde keer verbaas en verwonder ik me.

fullsizeoutput_5de

Verder fietsend langs de rivier Turia bereik je dan de oude fietsvriendelijke stad.

fullsizeoutput_5df.jpeg

De volgende dag gefietst in het natuur park Albufera. Mooi gebied met oa een kleine binnenzee. Veel vogels.

Zondag met mooi weer naar Morella , moest die dag gebeuren want voor morgen regen voorspeld. Hooggelegen historisch dorp op 1000 meter hoogte. Onder het dorp een mooi gelegen parkeerplaats waar je mag overnachten.

fullsizeoutput_30e.jpeg

Dorp is bekend van een gruwelijk wonder: Morella’s wonder. Een huisvrouw die radeloos was omdat ze de bezoekende heilige geen vlees kon aanbieden, sneed haar zoontje aan stukken en braadde hem. Toen de heilige Vincentius dit ontdekte, maakte hij de jongen weer heel en wekte hem tot leven. Zie tegelplateau.

fullsizeoutput_30f

Een kleine 300 km rijden is het van Morella naar Barcelona. Maar het is toch regenachtig weer. Onderweg besluiten we nog “even” Monastero Montserrat aan te doen. Negen km via haarspeldbochten omhoog. Aan de parkeermogelijkheden te zien was het nog niet superdruk maar daar dachten wij anders over. Een groot complex tegen een kamgebergte aan. Kom je van het zuiden dan zie je het kamgebergte al van verre liggen.

fullsizeoutput_5e3

De basiliek kan je in. Gelovigen komen voor de Zwarte Madonna. Je kunt het een bedevaartsplaats noemen. De Madonna wordt gekust en aangeraakt door de bezoekers.

IMG_7353

Wil je lopen dan is er een pad naar beneden. Wij vinden het geen bezoek aanrader.

We komen terecht op camping Barcelona in Materó. Aan een drukke weg, treinbaan, zee. Alles perfect geregeld voor een bezoek aan Barcelona. Gratis shuttlebus naar treinstation Materó en gratis bus naar Barcelona. Wij wilden vooral nog een keer naar het Parc de Guell. Wat is het daar enorm veranderd. Entree nu met tijdslot en meerdere ingangen. Enorm druk en vooral veel Japanners. Het bovenste gedeelte kan je al helemaal niet meer in.

fullsizeoutput_312

Apple heeft veel geld over voor reclame van zijn nieuwste IPhone. De foto is gemaakt vanuit de hop on hop off bus. Geen aanrader, het verkeer is zo druk in de stad dat je veel stil staat. Duurt dus veel te lang om je te verplaatsen.

fullsizeoutput_317

In Nederland is het prachtig weer maar hier ook hoor, na die ene dag regen weer stralende zon.

19-04 Na uitgebreid boodschappen te hebben gedaan zijn we naar Quart gereden. Hier is een parking  gelegen langs een Via Verde richting Gerona. Een mooi fietspad en een goede keuze. Gerona is een fijne stad. Echt een aanrader om te bezoeken.

IMG_7898

Na de overnachting in Quart zijn we naar Cassà de la Selva gereden. Slechts 10 km verderop maar ook gelegen aan de Via Verda naar Girona zodat we die dag opnieuw naar Girona fietsten, langs oude stationnetjes met nu meer kilometers.

Lekker weer en fietsen zonder verkeer, fijn om te doen. In Girona nog een wijk bekeken waar we nog niet aan toe waren gekomen.

IMG_7447

Zaterdag 21-04 een flinke spurt richting huis gemaakt. Uzes was de goede keuze voor een overnachting. Wij kwamen aan rond twee uur en meteen een restaurant gezocht, toch echt wel lekkerder eten in Frankrijk! Restaurant Midi a l’Ombre, 9 Rue Xavier Sigalon, 30700 Uzès, Frankrijk. Is een aanrader. Heerlijk koel in de mooie binnentuin.

eb947551-3cf8-4720-aa75-d0418fb5f2dc

Mooi dorp, loop vooral door de stille straatjes als je daar ooit komt. Omdat het zo warm was zijn wij in de avond nog gaan kuieren door het dorp.

IMG_7519

22-04 Zondag naar Macon en tot onze verbazing super druk op de weg en door Lyon een lange file. Maandag naar het ons zeer bekende Pont-Á-Mousson gereden. Makkelijke cp niet ver van de snelweg. Mooi uitzicht vanaf ons plekje.

fullsizeoutput_31d

Laatste nacht gestaan in Gangelt, een mooie cp waar we al eerder geweest waren. Prachtige omgeving om te fietsen, leuk meertje om te wandelen en vlak bij een typisch Duits restaurant, een keer per jaar een cordon blue in Duitsland: smullen.

25 april : we zijn weer thuis. Voor meer foto’s : KLIK HIER

Het verslag is inmiddels in chronologische volgorde gezet. Daarmee zijn jullie onderweg reacties verdwenen. Bedankt voor het schrijven, altijd leuk om onderweg feedback te krijgen.

Over mariannevoskamp2014

69 jaar. Camperen is heel belangrijk in ons huidige leven. Meestal met zijn tweeën. Plannen nou nee, liever niet. Plannen maken: altijd. Fotograferen graag. Bridgen vinden we ook erg leuk.
Dit bericht werd geplaatst in 2018 voorjaar Spanje en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op 2018 voorjaar Spanje

  1. Pingback: voorjaar 2018 Spanje | marianne's camper reisverhalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s