winterreis portugal met de camper

Voor de eerste keer in de winter op reis, bestemming: Algarve

Klikken op de gekleurde woorden en u  krijgt meer informatie

Zaterdag 11 januari 2014, we hebben er lang over gepraat, het besluit toch maar een keer in de winter te gaan camperen genomen, er naar uitgekeken, er veel over gelezen, plannen gemaakt en plannen weer doorgestreept, besloten alleen de aanloopreis te plannen, en zo gingen we 11 januari op pad. De reis verloopt voorspoedig. De camping in Belgie even voorbij Antwerpen viel tegen en duur. Veertien euro en voor elke drup water betalen, ook voor koud water. Camping VKT Gerstenkot in Waasmunster.  Je kan beter naar camperpark Vogelzang in Antwerpen gaan. Maar ja die was gesloten. Zondag vroeg op pad, we nemen de tol tot Parijs en daarna binnendoor naar Beaugency, de cp ligt mooi aan de Loire en direct aan een wandel/fietspad. (2016 cp niet meer beschikbaar)

IMG_1029

Helaas doet de tv het niet als we die ’s avonds willen gebruiken. Spelletjes doen, ook leuk maar niet 9 weken lang. We sturen de volgende dag een mail naar de dealer maar die kan ons op afstand ook niet helpen. Maandag nemen we de tol tot Poitiers en daarna de n10 tot Bordeaux en overnachten op camping Gardignan.

Beiden dagen hebben we mooi weer om te rijden. Dat was dinsdag daarna wel anders, de hele dag in de stromende regen gereden maar zowaar bij aankomst op de cp van Palencia scheen een zonnetje. Een prima overnachtingsplek. De pech slaat ’s avonds weer toe. Lekker een wandelingetje in het naastgelegen park betekent een verzwikte enkel bij Marianne. Lopen zit er even niet in. Balen! Woensdag laten we Salamanca vanwege de enkel maar voor wat het is en rijden door naar de cp van Caceres. We kunnen de laatst beschikbare plek nemen. Daarna komen nog verschillende campers die dan maar op de grote parkeerplaats gaan staan. Ik wil wel graag het plaatsje even in. Ga het toch maar met mijn gestrompel proberen. En ik heb daar geen spijt van, ondanks de regen genieten we van Caceres en zijn mooie plein.

IMG_0078

We willen via de westkust naar beneden en pakken de route over Evora met een stop in Evoramonte. We rijden de EX100(een prima weg) over Badajoz en bewonderen onderweg het mooie vestingplaatsje Estremoz

IMG_1043

Overnachten in Evoramonte op camping Alentejo

De volgende dag naar Evora. Lang hebben we daar niet rond gelopen, het regende behoorlijk. Op het plein nog even een kopje koffie met, de ons door iedereen aanbevolen, pastel de nata. Lekker hoor!
Het gaat steeds harder regenen en we besluiten de plannen te wijzigen en in een keer naar Loulé te rijden waar een camperservice zit. Misschien kunnen die helpen met de TV.  Onderweg wel vijf onafgemaakte viaducten, een somber gezicht. Het weer wordt steeds slechter en we stoppen zelfs als de regen echt met bakken de hemel uitkomt. Daar komt bij dat het ook vreselijk koud is. We overnachten op de cp van Quarteira. Slechts 5 km van het servicepunt zodat we daar zaterdagmorgen om negen uur voor het hek staan. Ik krijg het hek niet open en het duurt even voor een slechtgehumeurde Engelsman me komt helpen. Nee, van TV’s weet hij niets af en we hebben geen afspraak dus waarom zijn we daar. Een half uur verder is hij ontdooid en heeft hij de tv gedemonteerd. Wat niet helpt natuurlijk. Hij raadt ons aan een nieuwe uit Nederland te laten komen en hij zou hem dan wel weer ophangen. Omdat Paula en Pieter in Portimao zitten rijden we daarheen in nog steeds buiig en koud weer. Af en toe komt de zon door en dan is het meteen lekker.

IMG_1119

We blijven een week op de cp in Portimao, de boulevard en het strand zijn dicht bij, in de naastliggende haven kan je je was doen (munten bij receptie van het hotel) en op de fiets langs de haven ben zo in het centrum. En we hebben gezelligheid van P en P. Nadeel, een groot aantal campers staan hier lang en gebruiken een generator. Het is de eerste plek waar wij de mooie rode kust kunnen bewonderen.

IMG_1085

De nacht van zaterdag op zondag was vreselijk slecht weer. Om een uur klaar wakker. De camper stond te zwaaien op zijn wielen vanwege hevige wind, die om de de campers heen floot. Geen weer om lekker bij te slapen dus de e-reader maar gepakt. Zondag met Paula en en Pieter rondgereden en bij andere cp’s en campings gekeken. Heerlijk gewandeld bij de kust van Alvor en daar ook gegeten. De zon kwam door en we hebben twee zeer aangename uren gehad op het terras en genoten van het lekkere eten.

IMG_1124

Maandag. Maar eens rond gaan vragen op de cp. Twee heren die dachten dat ze onze tv wel weer aan het praten konden krijgen liepen met mij mee. Alle kabels weer los gemaakt! Wij hadden zelf zondagavond de software al weer opnieuw geinstalleerd en ….we konden het zelf niet geloven, alles werkt weer en vanavond kunnen we weer tv kijken. Het weer laat nog te wensen over, vandaag was het wel droog. De wandeling over het strand en terug over de boulevard (espresso bij de supermercado Coviran buiten op het terras met een pastel voor een euro!)

De tv deed het weer niet. Vrijdag middag nog twee mede camperaars in actie om te kijken of zij het voor elkaar konden krijgen maar zonder resultaat. Zaterdagmorgen vertrokken. Eerst boodschappen doen en toen ik terug kwam bij de camper zag ik opeens water op de vloer, kwam bij de waterpomp vandaan. Weer een probleem. Eerst maar naar de camperplaats in Alvor gereden op zaterdag kan je toch nergens terecht. ‘s Avonds lukt het mij toch om de tv weer aan de praat te krijgen. We hadden een heerlijke dag vandaag. 18 graden en een prachtig zonnetje, lekker lezen buiten. Alvor vind ik een prachtige plaats. Je kan lekker wandelen over het strand maar ook in de duinen, daar is een mooi plankieren pad aangelegd.

image

Zondagmorgen krijgen we hulp van een mede camperaar. Er blijkt een aansluiting bij de waterpomp te lekken. De aansluiting wordt losgemaakt, schoongemaakt en met tape dat een ander weer bij zich had weer vast gemaakt. Even testen en het lijkt allemaal in orde. We kunnen weer genieten van het mooie weer en eten op een terras in Alvor.

Weer een mooie dag vandaag. Vanmorgen eerst naar Praia de Vau gereden, een prachtig stukje strand met mooie rotsen.

IMG_1136

Daarna naar de Lidl om te vragen of mijn portemonnaie daar misschien gevonden is. Ja jullie lezen het goed. Het zal ook eens dag goed gaan. Ik weet niet wat er gebeurd is maar ik ben mijn portemonnaie kwijt. Moest dus wel maar het politiebureau want ook mijn rijbewijs kwijt en zonder aangifte krijg je geen nieuwe. De middag doorgebracht in Ponta da Piedade in Lagos. De rotsen hier zijn de meest gefotografeerden van Portugal. Prachtige natuur!

IMG_1186IMG_1167

We overnachten op de cp van Lagos en hebben gratis wifi!

28-01-2014 Bewolkt vandaag en aan de koude kant. Maar allereerst het goede nieuws: ik heb mijn portmonnaie gevonden. Ik had hem toch in de camper en een beetje erg goed verstopt. Je kan je geluk niet op als je dat ding opeens weer in handen hebt. Moet nu natuurlijk wel alle pasjes opnieuw aanvragen maar geen probleem!

We wilden vanmorgen naar de Santo Antonio kerk, barok interieur en een en al goud. Maar helaas de kerk is voorlopig voor restauratie gesloten.

IMG_1222

Op ons gemak door de nauwe straatjes van Lagos gelopen en piri piri gekocht bij de overdekte markt.

Donderdag 30 januari rijden we met een lekker zonnetje naar Luz. Een aardige plek, mooie boulevard maar van het oude dorp is weinig te vinden. Neemt niet weg dat wij genieten ban de wandeling over boulevard en strand en natuurlijk even lekker in zon op een terrasje gaan zitten.
Via Burgau rijden we door het natuurgebied en willen lunchen bij praia Boca de Rio : een droomplek!

IMG_1259

Hier willen we blijven. Als we ‘ s middags na een wandeling terug komen bij de camper hoor ik een bekende stem. Niet tegeloven Koos en zijn vrouw Marjo uit Emmen! Ik ken Koos vanuit mijn tijd bij Uitzendbureau Start en ik heb Koos zeker 15 jaar niet meer gezien. We konden er niet over uit dat we elkaar nu hier moesten treffen. Natuurlijk gezellig met elkaar aan de borrel en de volgende dag hebben Koos en Marjo heerlijk pilav voor ons gekookt. Genieten is het hier. Een prachtige plek en leuk gezelschap! Een nadeel van het direct aan zee staan: ‘s nacht is de branding nog heviger en dan moet je niet aan een tsunami gaan denken. Het zou maar zo kunnen dat deze plek volgend jaar niet meer gebruikt kan worden. Toen wij weg reden werden er hekken geplaatst en kwamen er shovels. Geen best teken!

11 februari: We staan aan de kust bij Sagres, mooi uitzicht over de baai.

IMG_1338

De ochtend begon wat grijs en grauw maar om elf uur konden we lekker in de zon op een terras koffie drinken. Paula en Pieter waren gekomen uit Portimao. Paula heeft ook bij Start gewerkt en had Koos een tijd niet gezien. Een kleine reünie van oud Start collega’s die veel bij te praten hadden.
‘S Middags zijn we met zijn zessen naar het Fortaleza gelopen, entree gratis op zondag maar ik zou zeker entree betaald hebben want het is zeer de moeite waard. Het fort stelt niet veel voor maar de wandeling des te meer. Er was een sterke branding en het water spatte enorm hoog op boven de toch al hoge steile rotswanden. Fascinerend ! We liepen boven een spleet in de grond en je kon de luchtdruk omhoog voelen komen.

Op de rotsen stonden overal vissers, doodeng. Op smalle richels soms zelfs een heel gezin.

IMG_1308

Maandag zijn we naar Cabo Vincente gereden. Het laagste punt van Europa. Moet je echt gezien hebben, mooie plek. Moeilijk lopen op de rotsen.

IMG_1388

Woensdag 4 februari

We verlaten Sagres met een een donkere sombere lucht, tanken clandestien water bij een verlaten benzinepomp en rijden naar Carrapatiera door een mooi natuurgebied. We volgen de kustlijn over een dirt road maar mooiiiii! Aan het eind van die weg een parkeerplaats waar campers staan en daar gaan we mooi bij staan, een mooie plek! We lopen ’s middags naar boven en genieten in de zon van een spectaculair schouwspel. Enorme golven spatten uiteen in een waar waterballet. We hoorden op het journaal dat overal de golven enorm hoog waren die dag. Wij konden er geen genoeg van krijgen die middag.

IMG_1506

IMG_1518

Donderdag een regenachtige dag. We gaan eens even kijken of Koos en Marjo op de andere camperplaats staan en ja hoor. Met zijn vieren eten we om half twee bij restaurant Rio de Sito naast Praia Bordeira.  Het is er druk, de bezoekers komen van verder omdat het hier goed bekend staat. We eten er ook lekker. Nee geen baby inktvisjes, een specialiteit van  hier maar kalfskarbonade en Gradus neemt dorade. Vrijdag worden we wakker met een mooie zon en we kunnen het niet laten om nog weer even bij de kust te gaan kijken. Het schouwspel van het opspattende water tegen de hoge rotsen blijft boeien. We rijden verder naar Aljezur

IMG_1658 IMG_1667

en nemen dan de bergweg naar Monchique. Vlak bij besluiten we vanwege regen toch maar door te rijden naar Silves. Onderweg overal bloeiende mimosabomen. Silves heeft twee grote parkeerplaatsen en het staat hier vol campers, zeker 150! Ik begrijp dat deze campers er soms maanden staan.  Het is maar waar je zin in hebt. Wij rijden door naar de betaalde camperplaats. Zaterdag regen. We dachten tussen de buien door even naar de markt te gaan maar komen kletsnat weer thuis Met spotgoedkoop fruit en groentes. Alle tijd om tv te kijken en de mooie race van Sven Kramer te bekijken. Geweldig en dan ook nog zilver en brons voor Nederland. Zondagmorgen ook weer een dikke grauwe lucht en regen maar….morgen gaat het beter worden!

We besluiten toch maar naar de grote parkeerplaats te rijden, ook omdat het dikke grind op de cp ook geen water doorlaat. Sitges is een prima plaats om met slecht weer wat langer te blijven staan. Je staat op asfalt maar je kan toch niet buiten zitten. Er zijn winkels en restaurants dicht bij en als het even droog is dan kan je leuke wandelingen maken door de stad. Het is even een gedoe om uit te vinden waar je water haalt en waar je je toilet kan legen maar het is er allemaal.

IMG_1692 IMG_1689

Tja, het blijft slecht weer. Zondagnacht een flinke storm maar we stonden zeer strategisch in de luwte van een zwembad. Zondag was de hele dag regen. Je wil er toch uit en zo kwamen we terecht in het archeologisch museum van Silves.

IMG_0107IMG_0103

Maandag worden we wakker met een lekker zonnetje. Wij rijden naar Sen de Rocha, een mooi plekje met een klein 16de eeuws kerkje op de punt van de kliffen.

IMG_1705IMG_1708

Iet haalt ons op voor een kopje koffie. Daarna rijden we naar Praia de Marinha. We parkeren de camper op een nat zanderig terrein en maken een wandeling over de kliffen.

IMG_1728

Hier moet je echt even gaan kijken als je in de buurt bent. We overnachten hier (gedoog) in de hoop de volgende morgen met het goede zonlicht foto’ s te kunnen maken, maar helaas weer regen en wind.

Na Praia de Marinha weer terug gereden naar Silves, niet omdat we daar zo graag heen willen maar om de zuivere reden dat we daar op een stevige ondergrond staan en dus niet zoveel modder om ons heen.

De volgende dag rijden we naar Portimao omdat we gas nodig hebben. Iedere ochtend hebben we wel de verwarming aan en gebruiken we gas voor warm water voor de douche en dan gaat het gas er hard door heen. Maar even bij de bakker lekkere dingen gehaald en koffie gedronken bij Paula en Pieter. Wel weer terug gereden naar Silves voor de overnachting.

Donderdag 13 februari, we worden weer wakker met regen en ik ben het helemaal zat. Ik wil weg uit Silves, heb schoon genoeg van die plek. In het NKC camperboek zoeken we een andere plek en we komen bij Vale de Parra uit, en camperplaats  Parque da Gale. Ondanks het slechte weer  komt deze plaats goed bij ons over. We maken een praatje met een Engelsman en een Duitser, altijd leuk maar tot mijn verrassing blijkt de Engelsman ook Duits te spreken. Het voelt wel goed hier dus we zetten onze camper maar mooi op plek en merken dat we hier een uitstekende wifi hebben. Altijd leuk! Ik kan meewandelen met de familie de Wolff, een naam die me bekend voorkomt en ja hoor Wim de Wolff doet het een en ander voor de NKC en plaatst heel veel foto’s op campercontact. Hij heeft een GPS systeem en heeft een lekkere wandeling uitgezet van een uur en drie kwartier. Heerlijk! Ik ben benieuwd wat we morgen gaan doen. We denken er ernstig over om naar Spanje te rijden naar Murcia waar de weersvoorspellingen veel beter zijn. Dat betekent wel een rit van 800 km.

Zaterdag 15 februari. We staan nog op Parque da Gale. We zijn nog niet uitgekeken in Portugal en nemen het mindere weer maar op de koop toe. Vrijdag op de fiets naar Albufeira geweest. Daar zouden we dus voor geen goud willen zitten. Wat een kermis en dan is het er nu nog niet eens druk. Geef ons de rustige plekjes maar. Vandaag is de temperatuur nog laag maar het is droog en af en toe een bleek zonnetje. Prima weer om te fietsen naar Armacao de Pera voor de zaterdagmarkt. Op de markt komen we Iet en Ton tegen, die lopend waren gekomen langs de kust vanaf de andere kant. Gezellig met zijn vieren koffie gedronken. Terug zijn we door de duinen gefietst over de plankieren die overal langs de Portugese kust zijn aangelegd. En morgen moet het volgens de weervoorspellers een prachtige dag gaan worden!

Beren koud was het vanmorgen vroeg bij het wakker worden maar wel een strakblauwe lucht. Vier graden was het en in de loop van de dag werd het 14 graden maar heerlijk in de zon! We zijn weer op de fiets naar Armacao de Pera gegaan, zo veel mogelijk door het natuurgebied, leuk fietstochtje! Onderweg zagen we nog twee gedoog camperplaatsen, midden in het natuurgebied. In Armancao konden we getuige zijn van het te water brengen van de vissersbootjes. Een tractor sleept het bootje tot de waterlijn. Daar aangekomen gaat de tractor achter het bootje staan en wordt gewacht tot de opkomende zee dicht bij de boot is. De stuurman geeft een schreeuw en de tractor bestuurder geeft de boot nog een flinke duw. Een man in een korte broek geeft de boot nog een extra duw als het dreigt te mislukken.

IMG_1805

IMG_1744

Maandagmiddag gegolfd met Iet en Jac op Salgados. Na 13.00 kan je starten voor een voordelig twilight tarief. Ik kon de 18 holes helemaal niet volhouden na zes weken niet te hebben gespeeld en vooraf al rugpijn. Ben bij hole 15 gestopt en dacht even lekker te douchen, helaas koud water uit de zeer luxe kranen. Dinsdag zijn we het binnenland een beetje ingetrokken naar San Bartelomeu de Messines. Plaats en camperplek niet leuk! je staat op een groot terrein, maar ja je moet ook niet te veel eisen hebben als je gratis mag staan. Iets verderop schijnt een goed camperpark te liggen. De volgende dag naar Alte waar we eigenlijk alleen wat rond wilden kijken maar het beviel ons hier zo goed dat we een dagje gebleven zijn. Mooi dorp en een prima plekje om te overnachten. Je staat langs de muren van een begraafplaats en kijkt uit over een dal. In de diepte een waterval waar je vanaf de camperplaats heen kan lopen. Natuurlijk lopen we ook naar de “Fontes”.

IMG_1853

Een Engelsman in fietskleding vertelt ons dat de grote ronde van de Algarve langs Alte komt die dag. Natuurlijk gaan we even kijken.

IMG_1923

Donderdag rijden we via Salir  naar Paderne, een mooie tocht. Bij Salir kunnen we voor het eerst geen parkeerplek vinden zodat we deze plaats niet bekijken en doorrijden naar Querenca, volgens ons reisboekje, met misschien wel het mooiste dorpsplein van de Algarve?

IMG_1960

De camperplaats in Paderne “de oude wasplaats” vinden we heel erg leuk. Dat je hier mag camperen! Paderne is een mooi gebied voor wandelaars.

IMG_1962

We zijn weer online op de camperplaats van Falesia. Een keurige plek met wifi en wasmachines vooral dat laatste hadden we hard nodig. Warmer dan 16 graden zal het niet worden vandaag maar daar zijn we dik tevreden mee. Een stralende zaterdagmorgen. Vanaf de camperplaats loop je zo de kliffen op en via een lange trap kom je op het strand.

Toen we op deze camperplaats aankwamen vond ik de cp een beetje te netjes maar ik moet zeggen dat de cp eigenlijk ideaal ligt. Lekker rustig en zo dicht bij de kliffen en het mooie strand.

IMG_1972 IMG_1977

Ruime plaatsen en daarom heen ook nog genoeg ruimte. Het pijnbomenbos met die prachtige groene kleur tegen de rode rotsen! Schitterend! En dan ook nog een perfecte dag. Het is genieten vandaag, temeer daar we ook nog konden zien hoe de dames en heren ploeg schaatsen allebei goud haalden op de olympische spelen.

Na een paar dagen weer weg uit Falesia en nu eerst in Faro de Fiat dealer zoeken. We rijden al een tijdje rond met een losse kabel die aan de velg hoort vast te zitten. We vinden een garage op internet die 17 merken vertegenwoordigd! Hij zit aan de weg naar het vliegveld en makkelijk te vinden. Maar voor je daar geholpen wordt! Ik heb zeker een half uur gewacht voordat de receptionist tijd heeft. Hij vloog alle kanten op. Maar goed de kabel is weer gerepareerd en ook de wielklauw is eraf geweest. Hebben we gevaarlijk rond gereden? Geen idee, we begrepen de monteur niet. We rijden terug richting centrum en proberen op een hele grote parkeerplaats een plekje te vinden. Je zou hier ook kunnen overnachten, geloof het maar niet. Lukt niet dus de oude stad van Faro krijgen we niet te zien. Doen we maar een volgende keer. Voor de lunch rijden we naar het strand en zien over de brug campers staan. Blijven hier niet, teveel wind. We zoeken het infocentrum van het natuurpark bij Olhao. Gebouw gevonden maar een parkeerplaats ho maar. We geven de moed op en rijden naar een camperplaats in Giau/Moncarapacho. We worden ontvangen door poelepetaters en bewaakt door ganzen, kippen en een paard. Villa kakelbont!

IMG_0125

Je vindt het leuk of je vindt het niets. Ligt wel mooi in een natuurlijke omgeving op het platteland. Van hieruit fietsen we de volgende dag naar de opgravingen in Milreu en naar het Palachio in Estroi. Het paleis is gesloten. Later zag ik op internet dat het nu een luxe hotel is.

IMG_2016 IMG_2005

Weer terug op de camperplaats krijg ik helemaal de zenuwen van een jankende hond in de camper naast ons. We pakken ons boeltje op en rijden naar Praia de Manta Rota. Alhoewel hier wel honderd campers staan voelen we ons prima op deze plek. We staan aan de rand van een natuurgebied en hoeven maar 50 meter te lopen voor de zee.

IMG_2022

Woensdag genieten we van een wandeling en in de middag fietsen we naar Monte Gordo. De fietsweg te vinden valt nog niet mee en we moeten een stuk langs de drukke n125. In Monte Gordo gezellige gesprekken met Nederlanders en Engelsen op het terras op het strand bij de bootjes. Het is duidelijk dat de dagen al langer worden, we zitten daar tot half zes nog lekker in de zon en kunnen ook nog terug fietsen in de zon. Donderdag begint mooi maar als we in de middag naar Tavira fietsen begint het te regenen en maken we rechtsomkeer bij de zoutpannen. Het pad is niet makkelijk te fietsen wel leuk langs golfbanen en sinasappelboomgaarden. Maar de scherpe verharding en de vele kuilen maken het fietsen niet erg comfortabel. Vrijdag een stralend blauwe lucht, eerst even naar het strand en het is er heerlijk. De kokkelvissers zijn al druk bezig. Zij slepen een bak die met een touw aan hun middel is bevestigd mee door ritmisch kleine stapjes naar achter te doen.

IMG_2050

Dan op de fiets naar Vila Real, nu kunnen we de weg beter vinden (na praia verde de afslag rechts nemen) en kunnen zo sneller binnendoor.

IMG_2068

In Vila is het druk, veel Spanjaarden. De Spanjaarden hebben vast een lang weekend door carnaval, ook op de camperplaats zijn veel Spanjaarden gekomen. Om half vijf drinken we een lekker wijntje met Ruud en Ine.

Zondag 2 maart geven we Tariva nog een kans. Er hangen donkere wolken maar het lijkt droog te blijven. Tariva is een gezellige stad met langs de kade mooie huizen en naast de rivier een park, aan het eind van die groenstrook leuke terrassen, op zondag veel Portugezen.

IMG_2083

Maandag staat naast het boodschappen doen en gas tanken, Castro Marim op het programma. En gaan ook even kijken bij de camperplaats van Vila Real. Je staat er redelijk aan de rivier maar na Manta Rota kan deze cp ons niet bekoren. Ook in Castro Marim willen we niet blijven zodat we ons beperken met een wandeling door de plaats en een bezoek aan het kasteel.

IMG_2107

Van Castro Marim had ik heel wat anders verwacht, viel tegen. We overnachten in Odeite/Alcaria. Voor deze cp nemen we de N 122 een mooie weg door de heuvels en hellingen met pijnbomen. De bomen staan keurig in het gelid zodat wij aannemen dat het plantages zijn. Vanaf de cp hebben we een mooi uitzicht over het stuwmeer. Dinsdag volgen we de weg langs de Rio Guadiana naar Alcoutim. De rivier is de natuurlijke grens tussen Portugal en Spanje. In de rivier liggen veel zeewaardige zeilboten, best apart zo’n 20 km van de kust. Het is een mooie korte route naar Alcoutim zodat we alle tijd hebben om deze mooie plaats op ons gemak te bekijken. Vanaf de cp is de plaats goed te belopen. En je staat er ook lang niet onaardig.

 IMG_2130

Donkere lucht en regen in Alcoutim, we nemen de N122 naar Mertola. Op de kaart een weg met een groen lijntje maar wij vinden deze route niet bijzonder en dat komt mede door die trieste eucalyptus bomen. Mertola is een mooie plaats, hoog gebouwd aan de Guadiana rivier.

IMG_2149

Een smalle weg met passing zones brengt ons in Pomarao, ons aanbevolen door vele camperaars die we onderweg hebben ontmoet . En dan is het ineens 23 graden! Het is idd een geweldig plekje alhoewel je bij aankomst even schrikt van het industriële. Pomarao is een nederzetting uit 1859 ontstaan in de tijd dat de kopermijnen ontgonnen werden. Per trein werd de delfstof hierheen gebracht en overgeladen op schepen. Het is hier nog echt stil. Je zit op de Spaanse grens, mooi uitzicht over de rivier, de stuwdam om de hoek is op Spaans grondgebied.

IMG_2179IMG_2161

We eten bij Maria die net een nieuw restaurantje heeft, samen met Duitse gasten eten we wat de pot schaft. Varkensvlees met een champignon-roomsaus, frites en een mooie salade. Een liter rode wijn en koffie met een pastel de nata: 22 euro. Er staan veel campers in Pomarao en maar weinig mensen gaan even eten bij de plaatselijke horeca, gun die mensen toch ook een beetje omzet als je daar voor niets staat.
8 mrt rijden we over een slechte weg naar Monsaraz , een hoog gelegen vesting en van de parkeerplaats waar je mag overnachten heb je een schitterend uitzicht over het grootste stuwmeer in Europa. Voor we daar heen gaan rijden we naar Luz, een plaatsje dat tien jaar terug is gebouwd, een kopie van het oude dorp dat door het onderwater laten lopen verdwenen is. In het plaatselijke museum een film over deze gebeurtenis. Heel schrijnend voor de bevolking. De mensen woonden in een dorp aan de rivier en hadden groentetuintjes langs de rivier, allemaal verdwenen. Ook het kerkhof is naar het nieuwe Luz verhuisd. Het dorp is lelijk, leeft niet, kaarsrecht en weinig groen. Erg!

IMG_2196 IMG_2191 IMG_2195
Monsaraz is leuk en moet je beslist aandoen als je in de buurt bent.
9 mrt. We gaan nu serieus aan de thuisreis beginnen. Het is zondag en rustig op de weg. We gaan over Bajoz , Caceres naar Palencia. 550 km moeiteloos en in een nette tijd. 10 mrt willen we wat minder rijden en willen naar Anglet, dat zit tegen, de plaats staat helemaal vol met kermisgasten en het is druk rond Biarritz. We verliezen veel tijd en komen pas om vijf uur in Capbreton aan en hebben maar 350 km gereden. 11 mrt Het is prachtig weer dus kiezen we voor een korte route. In Nersac , 280 km verder wacht ons een schattige camperplaats in de tuin van een kasteeltje (nu politiebureau en PTT). Er kunnen maar acht campers staan.

IMG_2221

Er is genoeg plaats maar als we terug komen van ons fietstochtje is de cp vol en moeten er wel zes campers doorrijden. Een geliefde plek dus. 12maart naar Beaugency, en een nachtje Antwerpen. 15 maart weer thuis. We hadden ondanks het tegenvallende weer 9 heerlijke weken en weten zeker dat we volgend jaar weer gaan. Het weer is door de bank genomen toch veel beter dan in Nederland. Het was geen overwinteren maar gewoon een erg leuke reis in de winter.

IMG_2236

 meer foto’s op FLICKR

 

 

 

Over mariannevoskamp2014

69 jaar. Camperen is heel belangrijk in ons huidige leven. Meestal met zijn tweeën. Plannen nou nee, liever niet. Plannen maken: altijd. Fotograferen graag. Bridgen vinden we ook erg leuk.
Dit bericht werd geplaatst in 2014 Algarve. Bookmark de permalink .

Een reactie op winterreis portugal met de camper

  1. Jan de Haan zegt:

    Mooi reis verslag, en genieten van de leuke foto’s. Zelf zijn wij een aantal jaren terug met de auto en tent door Portugal getrokken. Een tocht door het binnenland, en het noorden boven Porto. April en mei staat alles in bloei, de mooiste kleuren kom dan je tegen. Groet jan de haan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s